Versiepunt

Ligt uw kindje bij 36 weken in stuitligging, dan is vaak het advies om te proberen uw kindje naar hoofdligging te draaien. De betrokken partijen van het VCO hebben besloten deze zogenaamde "uitwendige versie" aan te bieden op het Echopunt aan de Tweede Oosterparkstraat 274-M te Amsterdam. U zult worden geholpen door een zeer ervaren versiekundige die tevens werkzaam is als verloskundige.

Hoe gaat de versie in zijn werk ?

Uw verloskundige zal in de 35e week een afspraak maken op het Echopunt om de geconstateerde stuitligging via een echo te bevestigen. Er wordt tevens gekeken naar de groei, de hoeveelheid vruchtwater en de soort stuitligging (volkomen stuitligging: kindje zit in hurkzit / onvolkomen stuitligging: kindje heeft de beentjes omhoog gestrekt).

Ligt uw kindje inderdaad in stuitligging dan maakt uw verloskundige een afspraak met het versiepunt. Hier zal kort met de echo gekeken worden naar de ligging op dat moment, vervolgens zal er met de doptone naar de hartslag van de baby worden geluisterd. Dit is om de conditie van de baby te beoordelen. Als alles optimaal is zullen we via de buik uw kindje proberen te draaien. Dit doen we door de billen van de baby naar de ene kant te bewegen en het hoofdje richting de andere kant te schuiven. Als het lastig gaat kan het pijnlijk zijn, het is belangrijk dat u zoveel mogelijk ontspant. De kans van slagen van de versie is 50%. Na de uitwendige versie wordt er nogmaals naar de ligging gekeken met een echo en met de doptone naar het hartje geluisterd om de conditie van de baby te beoordelen. Bent u Rhesus negatief dan krijgt u een anti-D prik toegediend. Zien hoe de versie werkt? klik HIER

Waarom een uitwendige versie ?

Een geboorte van een kindje in stuitligging geeft meer complicatie bij de bevalling dan de geboorte van een kindje in hoofdligging. Daarnaast is de kans op een keizersnede een stuk hoger. Uw kindje in hoofdligging is voor u en uw kindje verreweg de beste uitgangspositie voor de geboorte. Dit is de reden dat we de uitwendige versie aanbieden. De uitwendige versie is een veilige handeling. Complicaties zijn zeer zeldzaam.

Wat als het niet lukt ?

Als de uitwendige versie niet is gelukt raden wij een tweede poging aan. Het slagen van een versie is van vele factoren afhankelijk die per dag kunnen veranderen. Bij een tweede poging is de slagingskans 25%. Lukt het ons niet uw kindje naar hoofdligging te draaien dan zullen de medewerkers van het OLVG uw verdere zwangerschap begeleiden. De gynaecoloog zal samen met u de mogelijkheden van bevallen bespreken en de bevalling ook begeleiden.

Voor meer informatie klik op links .